Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Remarque, Erich Maria - Černý obelisk

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Erich Maria Remarque
Černý obelisk

Děj tohoto románu se odehrává v Německu v roce 1923. Německá republika se tehdy zmítala ve vlnách inflace, která byla následkem prohrané války. Znamenala nejen hospodářskou, ale i morální krizi. Prostí lidé žijí ze dne na den a většinou nevědí, čím zítra nakrmí děti. Ti, co jsou závislí na obyčejné mzdě, která nestačí, ani je-li vyplácena týdně a staří lidé závislí na důchodu, propadají zoufalství. Peníze vyplacené při výplatě ztrácí druhý den až polovinu své hodnoty.
Dolar šplhá ze dne na den o sto tisíce marek, hodnoty mohou být uloženy jen ve věcných statcích, které inflaci nepodléhají. Některé bída dohnala až k sebevraždě.
Ale šmelinářům a těm, kteří v tom „umějí chodit“, plynou do kapes obrovské zisky a stát si příliš neláme hlavu, jelikož se tímto způsobem zbavuje dluhů.
Každý se živí, jak umí, a snaží se při tom nepodlehnout inflaci.
Obraz života lidí a lidiček v malém německém městečku, platí pro tehdejší celé Německo, v němž ještě nejsou zaceleny rány z prohrané války a už se ozývají hlasy volající po válce nové, tentokrát „jistě vítězné“.
Jedním z obyvatel tohoto městečka Je stále dumající Ludvík Bodmer, lyrický hrdina tohoto románu. Jeho mládí bylo rozerváno zážitky z první světové války, ve které se ocitl již ve svých osmnácti letech a která jej poznamenala na zbytek života. Snaží se uplatnit se svými verši v Klubu básníků, ale asi se mu to nedaří natolik, jak by chtěl. Přivydělává si směšnou částku hrou na varhany. Stejně jako jeho autor je příslušníkem „ztracené generace“ a protlouká se tímto životem jako zaměstnanec firmy prodávající náhrobky a komentuje ho.
Je velice přemýšlivý a o to více ho trápí otázka smyslu života, čím déle tráví čas nekonečnými rozhovory s Isabelou, které plynou z jejích dětských otázek začínajících slůvkem „proč?“. Isabela, která tráví svůj život za zdmi blázince díky své schizofrenii, vidí svět jinýma očima a Ludvík se nechává unášet myšlenkou, jestli snad takový svět, Isabelou pozorovaný, není tím pravdivým světem, který se normálním lidem skrývá. Nepochopen ostatními bloudí ve svém nitru.
Tato kniha je jinak prošperkována vtipnými situacemi a osobitými postavami ze života.
Jen humor, místy bodrý, místy sarkastický, místy až cynicky sžíravý, pomáhá Ludvíkovy a jeho kamarádům přežít tento čas.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT